{ "title": "Okaliptüs Ağacı", "image": "https://www.okaliptus.gen.tr/images/Okaliptus-Agaci-12484.jpg", "date": "20.01.2024 02:30:48", "author": "Berkant", "article": [ { "article": "Okaliptüs ağacı; mersingiller familyasında 600'den fazla türü olduğu tahmin edilen, birçok hastalığa şifası bulunan bir ağaç türüdür. Her mevsim kendisinden faydalanabilmek mümkün olduğundan günümüzde kendini sağlık alanında sıkça duyurmaktadır. Okaliptüs ağacından en yüksek verimin Eylül ve Ekim aylarında olmasına karşın yılın her ayı yeşil kalmaktadır. Bu ağaçların geçmişten günümüze kadar en yaygın kullanım alanı bataklıkları kurutarak yerleşim yerleri oluşturmasıdır. Her ne kadar anavatanı Avusturya da olsa dünyanın birçok yerinde yetişebilmektedir. Bunların başlıcaları ise Fas, Portekiz, Brezilya ve İspanya'dır. Ülkemizde ilk olarak Muğla'nın Dalaman ilçesinde yetiştirilmeye başlanmış ve ardından Akdeniz'in sahil kısımlarına yayılmıştır ve aynı şekilde Ege bölgesinde de rahatlıkla yetiştirilebilmesi mümkündür. Geniş gövde ve uzun boyları ile Dünyanın en uzun ağaçları sınıfında yer almaktadır. Büyük gövdeleri sayesinde 1000 litreye kadar suyu çok rahat çekebilmektedirler. Bu yüzden bataklık çevrelerinde kullanımı oldukça yaygındır. Okaliptüs ağaçlarının gövdeleri yani odun kısımları kırmızı ve gri tonlarından oluşmaktadır. Meyvelerinin bol miktarda tohum içermektedir. Yaprakları ise gövdelerine yapışık vaziyette ve mavi, yeşil tonlarını içermektedir.

Okaliptüs Ağacı Faydaları Nelerdir?

Okaliptüs ağaçlarının yapısındaki yüksek oranda sineol maddesi ve eterik yağı sayesinde birçok derde derman olma özellikleri yanı sıra aynı zamanda bataklıkları kuruttuğu için de sıtma hastalığının önüne geçmektedirler. Güney sahillerimizde yer alan bataklıklar bu ağaçlar sayesinde kurutularak sıtma hastalığının önüne geçilmiştir. Tüylü olan yapısı sayesinde tarım alanında da oldukça faydalıdır. Bitkilerin hastalanmalarına neden olan toz ve dumanlardan koruyarak tarım alanında da dikkat çekmektedir.

İçeriğindeki zengin besin kaynakları ve yağlar sayesinde solunum yolu rahatsızlıklarında oldukça etkilidir. Boğaz ve burun iltihaplarını kesmenin yanı sıra öksürüğe ve balgama da çare olmaktadır. Bunların yanı sıra nefes darlığı, kabız ateşlenme, bronşit, nevralji (Sinirler üzerinde yoğun ve batıcı acı), romatizmal ve üreme hastalıları gibi birçok derde deva olmaktadırlar.

Okaliptüs ağacının faydaları arasında ağızdaki kötü kokuları gidermesi ve bedeni daha zinde ve güçlü tutmayı sağlamaktadır. Sadece ağız yolu ile tüketimi söz konusu değildir. Aynı zamanda antiseptik olarak da dışarıdan deriye uygulanarak birçok yaraların ve tahriş olan bölgelerin daha hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olmaktadırlar. Kullanım metotları çok çeşitlidir. Macun, buhar banyosu, lapa, çay, losyon ve kompleks şeklinde kullanım şekilleri vardır. Okaliptüs ağacının yaprakları ezilerek macun ya da lapa şekline getirilir ve sorunlu bölgelere merhem gibi sürülerek kullanılabilir. Buhar banyosu için ise yapılması gereken bir kapa konulan yaprakların üzerine kaynar su dökmek ve hemen başımızı ve kabın üzerini de örtecek şekilde havlu ile kapatmaktır. Ardından oluşan buharı derin bir şekilde solumak gerekmektedir. Gece yatmadan önce yapraklarını bir suya koyun ve sabah kalktığınızda bu su ile ağzınızı gargara yaparsanız kötü kokulardan kurtularak gün içerisinde rahat edebilirsiniz.
" } ] }